«Тиманівська каша – засипана капуста»

Облікова картка підготовлена відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради

Ареал сучасного побутування елемента: с.Тиманівка Тульчинського району Вінницької області

 

Фото Олексія Ходака

Традиція приготування та споживання «каші по-тиманівськи» сягає своїм корінням у давнину. За легендою, вже у часи визвольної війни 1648-1654 рр. смачну кашу полюбляли козаки. Воно й не дивно, адже «засипана капуста» – страва, надзвичайно багата на поживні речовини. Каша готується із пшона, квашеної капусти, сала, яєць, цибулі, молока. Додаються сіль, цукор, перець. У приготуванні страви неабияке значення відіграє якість продуктів: чиста, джерельна вода, капуста – «хрустка», квашена у діжці, дрова – вишневі. Важливо дотримуватись черги додавання складників, пропорцій та тривалості приготування.

Раніше кашу варили в глиняних горщиках у печі, зараз варять у чавунних казанах з кришкою на вогні, або й на плиті. У Тиманівці чи не кожна господиня вміє готувати «засипану капусту», адже це обов¢язкова страва і на весіллях, і на поминальних обідах.

У жовтні 2018 року було започатковано проведення фестивалю традиційних подільських страв «Диво з горнятка», який відбувся у с. Тиманівці.

 

Більше інформації за посиланнями:

https://day.kyiv.ua/uk/news/121018-na-vinnychchyni-vpershe-provely-gastrofestyval-prysvyachenyy-tymanivskiy-kashi

http://tulchynska.gromada.org.ua/news/1525238532/

https://33kanal.com/news/40136.html

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .