Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва спільно з управлінням у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації провели ХІІІ літературні читання «Під знаком Кирила і Мефодія» до Дня слов’янської писемності і культури

В рамках Дня слов’янської писемності і культури 24 травня 2018 року у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва спільно з управлінням у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації відбулись ХІІІ літературні читання «Під знаком Кирила і Мефодія».

Славнозвісні просвітителі, творці слов’янської абетки, проповідники християнства, перші перекладачі грецьких духовних книг, що були видані слов’янською мовою, народились у місті Салоніки (також Фессалоніки або Солунь) у Греції в родині військового начальника.  Мати Кирила і Мефодія була грекинею, а батько – болгарином, тому брати з дитинства добре володіли двома мовами. Усе життя й діяльність просвітителів були присвячені створенню основ словянської писемності та літератури. Мова, яку ввели брати в письменство, стала літературною мовою в деяких слов’янських народів. У Болгарії вона стала підґрунтям для розвитку болгарської літератури, що за часи правління царя Симеона (IX–X ст.) досягнула «золотого віку» свого розвитку. Церковнослов’янська мова стала також літературною мовою в Україні й на тому становищі втримувалася довгі віки, аж до появи «Енеїди».

Оригінали творів Кирила і Мефодія не збереглися. Твором Кирила вчені вважають «Молитву Григорію Богослову». Мефодія називають автором гімну на честь Дмитра Солунського. Кирило та Мефодій присвятили просвітницькій діяльності майже 20 років. Їх внесок у розвиток словянської писемності та літератури має велике значення. Вони підняли освіту і культуру слов’янських народів на високий рівень, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов’янських літератур.

На вшанування пам’яті братів-просвітителів у 2005 році  на фасаді головної книгозбірні області було встановлено барельєф святим рівноапостольним Кирилу і Мефодію.

Традиційно у літературних читаннях до Дня слов’янської писемності і культури візьмуть участь науковці, письменники, викладачі, студентська та учнівська молодь.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .