Запрошуємо на виставку майстрів ліжникарства «Гуцульська гражда»

В рамках проекту «Обмінні виставки між областями України» в Світлиці обласного центру народної творчості представляли народне мистецтво своїх майстрів Львівська, Чернівецька, Тернопільська області та автономна республіка Крим. В цьому році з 17 червня по 1 липня вінничани матимуть змогу познайомитись з творчістю   майстрів  ліжникарства села Яворів Косівського району Івано-Франківської області.

Село Яворів – колиска  відомих майстрів народного мистецтва, які прославили Гуцульщину не тільки в Україні, але й за її межами. Тут жили і творили класики гуцульської різьби по дереву династії Шкрібляків – Корпанюків. Їх неперевершені шедеври займають чільне місце в музеях України та за її межами.

Сьогодні Яворів є унікальним осередком художнього промислу – ліжникарства, який став важливим мистецьким центром не лише Гуцульщини, але й України.

За останні роки відбулося справжнє відродження яворівського ліжника. Це барвисте диво, завдяки співпраці майстринь-ліжникарок з професійними художниками, є не лише ужитковим виробом, а й мистецьким витвором. І Яворів по праву тепер називають столицею ліжникарства.

Ліжник – це ткане вовняне покривало з двосторонньою ворсовою поверхнею. Сировиною для його виготовлення є овеча вовна, а оскільки гуцули займалися вівчарством, то вироби з вовни, зокрема ліжники були в кожній гуцульській оселі і використовувались для домашнього вжитку. В давнину ліжники були переважно саморідні, тобто природних кольорів вовни (білі, сірі, чорні). Згодом стали розробляти різні композиції з цих кольорів, а ще пізніше почали фарбувати пряжу і появились різноманітні варіанти візерунків. Поєднання традицій і та інновацій перетворили ліжник на мистецький витвір. Кожна дівчина  з дитинства переймала секрети ліжникарського ремесла, які передаються з покоління в покоління. Започатковані в Яворові щорічні пленери з ліжникарства, де учасниками є художники та мистецтвознавці із Києва, Львова, Івано – Франківська та із зарубіжних країн, сприяють тому, що яворівські майстрині втілюють в життя нові композиції та техніку виконання. Впродовж останнього часу в Яворові традиційними стали щорічні вернісажі гуцульських ліжників «Барвограй», які засвідчують, що  майстрині-ліжникарки продовжують розвивати цей народний промисел. Їх неперевершені мистецькі витвори зачаровують шанувальників народного мистецтва  розмаїттям візерунків і кольорів, колоритом і неповторністю, довершеністю композицій, оригінальністю виконання. Це справжнє барвисте диво.

Доробок яворівських народних майстрів постійно поповнюється новими творчими здобутками. За сприяння Яворівського центру народного мистецтва «Гуцульська гражда» вони беруть  участь у  виставках, вернісажах,  фестивалях, конференціях, семінарах, пленерах. А нині  їх роботи представляються на виставці у Світлиці. Отож, на огляд вінничанам свої вироби представили  – Ганна  Копильчук (лауреат обласної премії в галузі народного мистецтва ім.Я.Лукавецького), Василина Романчич Марія Рибчук, Василина Копильчук,   Наталія Кіщук,  Марія Шатрук,  Руслана Гончарук та Ганна  Грималюк.

Презентує виставку яворівських майстрів ліжникарства  на Вінниччині старший науковий співробітник Центру народного мистецтва «Гуцульська гражда» Романчич Василина Петрівна. 

header

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .