НАГРУДНИК – ЕЛЕМЕНТ ТРАДИЦІЙНОГО ЖІНОЧОГО СТРОЮ БЕРШАДСЬКОГО, ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНІВ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Внесено до Обласного переліку у 2019 році

Облікова картка підготовлена

Громадською організацією «Етнмайстерня Коло»

Ареал сучасного побутування:

села Бондурівка, Каташин, Рогізка Чечельницького району; Бирлівка, Війтівка, П’ятківка Бершадського району Вінницької області

На фото: Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «П’ятківчанка» П’ятківського СБК Бершадського району Вінницької області у традиційних строях з нагрудниками.

Нагрудник – обов’язковий нагрудний елемент традиційного жіночого строю сіл Бондурівка, Каташин, Рогізка Чечельницького району та Бирлівка, Війтівка, П’ятківка Бершадського району Вінницької області.

Нагрудники носять дівчатка, дівчата, заміжні жінки, незалежно від віку, соціального та матеріального становища.  Нагрудник шиється з суцільного прямокутного шматка тканини  (вовна, бавовна) з кількома защипами: поздовжніми зверху та поперечними внизу. Зверху нагрудник фіксується двома зав’язками навколо шиї, на поясі використовуються 2 варіанти: суцільний пояс досить вільного розташування, пришитий до основи нагрудника з двох боків (Бондурівка, Каташин, Рогізка) та зав’язаний пояс ззаду на зразок фартуха (П¢ятківка, Війтівка, Бирлівка, Рогізка).

Нагрудник не виконує функції фартуха, не є елеменьом одягу «для роботи» і, як правило, його носять без фартуха. Нагрудник одягають як до спідниці, так і до обгортки. Кольорова гама: темно-зелений, темно-синій, темно-фіолетовий, коричневий, чорний, червоний. Часто − в дрібну квіточку, білу полоску чи в дрібний горошок, клітинку. В деяких селах носять яскраві нагрудники: червоні, зелені, гірчичні, оздоблені мереживом, багатьма защіпами, рідко − тонкими смужками оксамиту.

Нагрудник є обов¢язковим елементом традиційного строю названих сіл як для буденних днів, так і для святкових, а також для весільного вбрання.  Назва «фартух» зафіксована в селах Бирлівка, Війтівка та П’ятківка Бершадського району.

На сьогодні на багаточисельних виступах у своїх громадах, у Вінницькій області, в Україні та за кордоном елемент популяризують учасниці народного аматорського фольклорного колективу «Чарівниця» Каташинського СБК, народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Рогізяночка» Рогізківського СБК Чечельницького району; учасниці народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «П’ятківчанка» П’ятківського СБК, народного аматорського фольклорного колективу «Берегиня» Бирлівського СБК Бершадського району, ГО «Етномайстреня Коло» (м.Вінниця).

Громадською організацією «Етномайстерня Коло» зібрано, досліджено та проаналізовано інформацію про даний елемент, створено репліки, написано дослідницьку статтю та майстер-клас з відтворення нагрудника.

Інформація за посиланням: http://etnomaysternyakolo.blogspot.com/2017/10/blog-post.html

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .