Облікова картка підготовлена відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради
Ареал сучасного побутування елемента: с.Тиманівка Тульчинського району Вінницької області
Фото Олексія Ходака
Традиція приготування та споживання «каші по-тиманівськи» сягає своїм корінням у давнину. За легендою, вже у часи визвольної війни 1648-1654 рр. смачну кашу полюбляли козаки. Воно й не дивно, адже «засипана капуста» – страва, надзвичайно багата на поживні речовини. Каша готується із пшона, квашеної капусти, сала, яєць, цибулі, молока. Додаються сіль, цукор, перець. У приготуванні страви неабияке значення відіграє якість продуктів: чиста, джерельна вода, капуста – «хрустка», квашена у діжці, дрова – вишневі. Важливо дотримуватись черги додавання складників, пропорцій та тривалості приготування.
Раніше кашу варили в глиняних горщиках у печі, зараз варять у чавунних казанах з кришкою на вогні, або й на плиті. У Тиманівці чи не кожна господиня вміє готувати «засипану капусту», адже це обов¢язкова страва і на весіллях, і на поминальних обідах.
У жовтні 2018 року було започатковано проведення фестивалю традиційних подільських страв «Диво з горнятка», який відбувся у с. Тиманівці.
Більше інформації за посиланнями: