Традиційна жіноча вишита сорочка «з квіткою» с.Клембівка Ямпільського району Вінницької області

 

Облікова картка підготовлена Громадською організацією «Етномайстерня Коло»

 

Ареал поширення елемента: с.Клембівка Ямпільського району Вінницької області.

 

 

Фото Анастасії Фоміної

 

Сорочка «з квіткою» є традиційним елементом строю дівчат та жінок с.Клембівка. Згідно досліджень, на початок ХІХ ст. такі сорочки вже побутували. Їх носили в будні і свята, вишивали на весілля і лишали на поховання.

Сорочка шиється з бавовняного полотна. Крій – із нагрудно-плечовою кокеткою – ґесткою, від чого походить ще одна назва елемента «сорочка на ґестці». В залежності від потреби сорочка може бути без рукава, з рукавом «три чверті» або з довгим. Сорочки вишивають замковою низзю, інколи простою низзю. Колір вишивки: чорний, червоний, зелений, синій, фіолетовий, жовтий. Вишивка розташована на плечах, по центру під ґесткою, на манжетах. Манжети мають збірку «пшеничка», декоровані (як і горловина) в¢язаними «сіточками». Головним елементом сорочки є вишита по центру ґестки «квітка» – геометричний орнамент, утворений з архаїчних символів.

Традиція створення і носіння даного елемента збереглась до сьогодні. На сільських святах можна побачити жінок старшого і молодшого віку в сорочках «з квіткою», які зберігаються і передаються в родинах у спадок. В селі є жінки, які володіють знаннями щодо створення елемента.

Представники Громадсьої організації «Етномайстерня Коло» провели експедиції з дослідження елемента, задокументували знайдені зразки, опитали носіїв, провели дослідження, створили за результатами аудіо, фото та відео архів та відтворили сорочки за зразками.

 

Більше інформації за посиланнями:

 

https://day.kyiv.ua/uk/article/kultura/kod-klembivskoyi-kvitky

https://gazeta.ua/articles/history/_isnuvala-u-paralelnomu-sviti-doslidnicya-pro-unikalnu-vishivku/870983

https://www.facebook.com/EthnostudioKolo/
  

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .