ТРАДИЦІЯ ВИПІКАННЯ ВЕСІЛЬНОГО КОРОВАЮ СЕЛА БОНДУРІВКА ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Внесено до Обласного переліку у 2019 році

 

Облікова картка підготовлена

Громадською організацією «Етномайстерня Коло»

 

Ареал побутування елемента:

село Бондурівка Чечельницького району Вінницької області

 

 

Фото: Михайло Діденко

Коровай (короваль) села Бондурівка Чечельницького району – обрядовий весільний хліб, обов’язковий атрибут головних весільних обрядів. 


На випікання коровалю приходять заміжні жінки (у щасливому першому шлюбі (“в первині”), що мають дитину, дітей (“дітні”). Кожна з них приносить до короваю щось з продуктів. Тричі просять в старости (або старшого чоловіка) благословення. Починають розчиняти тісто: в миску наливають тепле молоко, додають цукор, борошно, дріжджі, розмішують опару і сталять її на деякий час «сходити». Як дріжджі підійдуть – опару вливають у борошно, додають жовтки, цукор, сіль, масло (олію), молоко і вимішують. Вимішане тісто ставлять у тепле місце сходити. Коли підійшло – вимішують знову, і так двічі чи тричі. Після третього вимісу жінки починають «виробляти» коровай. 
Традиційно виробляють на великій круглій металевій кришці, яку присипають борошном. Більшу частину тіста скачують в довгу товсту «ковбаску» і викладають колом на кришку. В середину вкладають менше за діаметром кільце з тіста. Далі скачують багато маленьких «ковбасок», половину яких надрізають вздовж на зразок ялинки, утворюючи зубчики з одного боку. Ці елементи викладають поперек основи короваю, чергуючи їх за формою. «Вироблений» коровай квітчають листочками, зірками, безкінечниками, голубами, ружами. 
Розрізняють два види короваїв – з отвором посередині та без. У коровай з отвором при випіканні вставляють склянку, змащену маслом. Якщо коровай виробляють для молодих − центр заповнюється ружею.
Коровай має гарно піднятися. В цей час розпалюють піч − вона повинна добре розжаритись, дрова прогоріти. Жар з печі вигортають і «садять» коровай. В цей час ніхто не говорить, не ходить. Всі присутні мають підняти вгору руки, щоб коровай гарно піднявся в печі. Випікається годину і більше.
Коровай без отвору несуть на хустці перед молодими, що йдуть до шлюбу (до розпису, до вінчання). Його ставлять по центру стола перед молодятами. Після обряду «Покривання» коровай розрізають і роздають під час обряду «Дари». 
У короваї з отвором, зазвичай, продягають хустку або рушник, з ними дружби йдуть до розпису. Такими ж короваями обдаровують усіх похресників молодих, дітей найближчих родичів, при цьому, їх «відтанцьовують»: грають музики і всі танцюють з короваями. По завершенню танцю, музики грають марш і короваї урочисто «випровожають».

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .