XVI Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк

Перші акорди фестивалю пролунали у Браїлові, колишньому маєтку баронеси Надії Філаретівни фон Мекк, меценатки та доброго друга Петра Ілліча Чайковського.

Взяв ці акорди один із найвідоміших в області музичних колективів – академічний камерний оркестр «Арката» Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича. У його виконанні прозвучали інструментальні твори Моцарта, Гарделя, пісні українських авторів Кос-Анатольського та Бонковського. В рамках «Браїлівських зустрічей» солістами обласної філармонії Наталією Лановенко, Володимиром Полторацьким та Йосипом Машталером виконано відомі романси П.І.Чайковського.

Цьогоріч  у  проведенні   Міжнародного   музичного  фестивалю  ім. П.І. Чайковського  та Н. Ф. фон Мекк взяли участь шість держав. Урочисте відкриття заходу об’єднало прапори трьох країн, а саме: України, Аргентини та Швейцарії. На головному фестивальному майданчику за диригентським пультом був уже знайомий вінницькій публіці харизматичний «танцюючий» аргентинський диригент Раміро Аріста, а солістом виступив вінничанин за походженням – концертмейстер Лозаннського камерного оркестру Олександр Грицаєнко. Вперше у Вінниці прозвучав концерт для скрипки з оркестром німецького композитора, пізнього романтика, сучасника П. І. Чайковського Германа Гьотца.

 

Велике коло шанувальників класичного мистецтва зібрав піаніст Олег Полянський. Понад двадцять п’ять років він живе і успішно виступає з відомим світовими оркестрами у Німеччині та є одним із найбільш затребуваних артистів. Фахівці стверджують, що популярність Олегу Полянському створив його унікальний виконавський стиль. Вінницькі меломани також оцінили майстерність гостя, котрий виконав найпопулярніше з творів Чайковського, Бетховена, Шопена, Дебюссі, Рахманінова.

Майже два десятиріччя фестиваль проходить під патронатом перших осіб області та міста, за підтримки міжнародних товариств та організацій.

З вітальним словом виступив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. Він привітав глядачів і учасників фестивалю з святом музики в області і вручив іноземним гостям традиційну відзнаку фестивалю – виготовлені із золота і  срібла унікальні музичні символи. Їх протягом багатьох років виробляє спонсор фестивалю – вінницька ювелірна фірма «Мальва».

Також, очільник області вручив Почесні грамоти обласної державної адміністрації та обласної  Ради   колективу   симфонічного  оркестру   Вінницької   обласної   філармонії ім. М. Д. Леонтовича та хоровому диригенту Василю Журбенку за значний внесок у популяризацію класичного національного мистецтва та участь у XVI Міжнародному музичному фестивалі ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк. Почесну грамоту отримав художній керівник Вінницького симфонічного оркестру, Заслужений діяч мистецтв України Курков Георгій Володимирович.

Останніми роками фестиваль традиційно відбувається під гаслом «Мистецтво заради миру» та є благодійним. Частину коштів, виручених від реалізації квитків, буде перераховано у Фонд підтримки учасників АТО.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .