Запрошуємо на урочисте відкриття музею та меморіального комплексу М.Д. Леонтовича

ПЛАН

проведення  урочистого відкриття музею та  меморіального комплексу М.Д. Леонтовича в рамках проведення обласного мистецького проекту «Хорові асамблеї Леонтовича» з нагоди відзначення 25-ої річниці незалежності України

 (22 серпня 2016 року, с.Марківка Теплицького району, 11.00 год.)

 10.00  –  заїзд учасників, гостей, хорових колективів міст Києва, Вінниці та районів області

11.00 –12.00 – урочисте відкриття меморіального комплексу та покладання квітів на могилу М.Д.Леонтовича;

12.00 13.00 урочисте відкриття нової експозиції музею М.Д. Леонтовича;

 13.0014.30 обласний мистецький фестиваль «Хорові асамблеї Леонтовича» за участю національної капели бандуристів України імені Г.Майбороди  (художній керівник та генеральний директор Юрій Курача), міського академічного камерного хору «Вінниця» (головний диригент, народний артист України Віталій Газінський),  академічного камерного оркестру «Арката» Вінницької обласної філармонії  (головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков) та народних аматорських хорових колективів області;

 15.00 – від’їзд учасників заходу

Ласкаво запрошуємо долучитися до творчості Миколи Леонтовича!

Прес-реліз

обласного культурно-мистецького проекту «Хорові асамблеї Леонтовича» з нагоди урочистого відкриття меморіального комплексу та музею Леонтовича.

 (22 серпня 2016 року, с.Марківка Теплицького району)

Микола Дмитрович Леонтович (13.12.1877 – 23.01.1921 р.р.), його творча спадщина – надзвичайно яскраве і самобутнє явище не лише в українській, а й у світовій хоровій музиці. Він стоїть в одному ряду в галереї таких видатних діячів української національної культури, як Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Микола Лисенко.

Весь творчий доробок М.Д. Леонтовича заснований на народних піснях, весь він – органічний вияв співучої поетичної душі українського народу. І річ не лише у тім, що переважна більшість його творів побудована на конкретних фольклорних зразках. Він глибоко відчув образні багатства народної пісенної культури і тонко, неповторно відобразив їх у формі вокально-хорової мініатюри. Автор численних обробок українських народних пісень «Дударик», «Щедрик», «Пряля», «Козака несуть», «Піють півні», оригінальних хорових творів «Льодолом», «Літні тони», «Моя пісня», незакінченої опери «На русалчин Великдень», Леонтович зумів проникнути в такі глибини національного мелосу і поезії, так розкрив дух, характер і картини побуту свого народу, як ніхто інший із його попередників і сучасників. Про яскраву індивідуальність Леонтовича як самостійного майстра хорової мініатюри, видатний український композитор Станіслав Людкевич сказав: «…коли б Леонтович не написав нічого більше… як «Щедрик», «Дударик», «Ой пряду, пряду», «Гри в зайчика» … його значення в історії української хорової музики було б раз назавжди запевнене».

Життєвий і творчий шлях  видатного композитора тісно пов’язані з Вінниччиною, Поділлям.

Народився М.Д. Леонтович 13 грудня 1877 року в селі Монастирьок Брацлавського повіту Подільської губернії (нині – Немирівський район) в сім’ї священника. Леонтович здобув освіту у Шаргородському духовому училищі та Кам’янець-Подільській духовій семінарії, проте всупереч сімейним традиціям він вирішує бути світським учителем. В різні роки він працює в Чуківській второ класній школі, Тиврівському духовому училищі, Вінницькій церковно-учительській школі, Тульчинській трудовій школі на базі єпархіального училища. І де б не працював композитор – скрізь він організовує оркестри і хорові капели. Знаковою у контексті вищевикладеного є творча доля народної аматорської хорової капели імені М.Д.Леонтовича Тульчинського районного будинку культури. Створена Леонтовичкм у далекому 1919 році при жіночому єпархіальному училищі капела понад 94 роки продовжує славні традиції хорового співу,  закладені талановитим композитором-земляком і є окрасою заходів міста, району та області.

Життя композитора трагічно обірвалося. В ніч з 22 на 23 січня 1921 року він загинув від кулі бандита в хаті свого батька в с.Марківці (нині Теплицького району).

Пам’ять Миколи Дмитровича Леонтовича гідно поціновується вдячними земляками. В містах Вінниці, Немирові і Тульчині встановлено пам’ятники композиторові, у Марківці Теплицького району та Тульчині діють  музеї М.Д. Леонтовича, його іменем названі вулиці, ім’я композитора-земляка носить Вінницьке училище культури і мистецтв.

Пам’яті М.Д.Леонтовича приурочені традиційні мистецькі свята і фестивалі-конкурси:Криниця Леонтовича – пісенне джерело» (Теплицький район), «В серці вічно Леонтовича пісні» (Немирівський район), обласний фестиваль «Співає Поділля Леонтовича» виливаючись у тріумф хорового мистецтва до ювілейних дат композитора-земляка.

Ось і цього року, 22 серпня з нагоди відзначення 100 річчя  першого професійного виконання  «Щедрика» та відкриття меморіального комплексу М.Леонтовича і відреконструйованого музею Леонтовича будуть проведені наступні заходи:

11.00 12.00 – урочисте відкриття меморіального комплексу Леонтовича, покладання квітів на могилу М.Д.Леонтовича, мітинг – реквієм;

(сільський цвинтар);

11.00- 15.00представлення світлиць територіальних громад

               (площа перед сільським будинком культури та  музеєм Леонтовича)

12.00 – 12.40 – урочисте відкриття відреставрованого музею Миколи Леонтовича та огляд експозиції виставки

                                                                                              (музей Леонтовича);

12.40- 14.30 –  обласний мистецький проект «Хорові асамблеї Леонтовича»

за участю: національної капели бандуристів України ім.Г.Майбороди

(художній керівник та генеральний директор   Юрій Курач), міського академічного камерного хору «Вінниця» (головний диригент, народний артист України Віталій Газінський),  академічного камерного оркестру «Арката» Вінницької обласної філармонії  (головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков) та народних аматорських хорових колективів області: академічного хору «Відродження» (керівник Микола Сокотнюк) Теплицького, академічної капели Леонтовича (керівник Любов Грушко) Тульчинського, хорової капела Немирівського (керівник Олена Євтушенко) і вокального ансамблю «Ірмос» (керівник Любов Подоляк) Шаргородського районних будинків культури.

 

Ласкаво запрошуємо долучитися до творчості Миколи Леонтовича!

 

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .