Виставка «Під вітрилами історії»

В академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею з 3 липня до 23 серпня 2015 р. працюватиме виставка «Під вітрилами історії» на якій представлено колекцію моделей – копій кораблів і суден, створених колективом Вінницьких судномоделістів – спортсменів. що діє при обласній організації «Товариства сприяння обороні України».

Основу експозиції складають моделі вітрильників і суден багатьох країн і народів світу у різні епохи, доля яких стала яскравою сторінкою в історії розвитку суднобудування і мореплавства, які були героями військових подій та географічних відкриттів. Моделі відтворюють найдрібніші деталі зовнішнього вигляду, такелажу, оснащення, озброєння своїх історичних пра030720153образів. Моделі, які представлені на виставці, свого часу побували на чемпіонатах світу, Європи, України, на міжнародних кубкових змаганнях, презентуючи судномоделювання Вінниччини на найвищому рівні. На рахунку колективу близько сорока медалей різного ґатунку чемпіонатів, що проводить міжнародна організація NAVIGA у європейських містах, як от Варна (1991 р., Болгарія), Яблонець (1993 р., Чехія), Одеса (1994 р., Україна), Констанца (1995 р., Румунія), Гданськ (1998 р., Польща), Барселона (1999 р., Іспанія), Шатолі (2004 р., Франція).

Історія кораблів нараховує тисячоліття, історія моделей кораблів – ненабагато молодша (перші відомі за чотири тисячоліття до нашої ери). Враховуючи те, що довгий час030720151 судна будували без креслень, створити модель було надзвичайно складно. Зараз відбувається сплеск цікавості до цього складного і захоплюючого виду творчості, що поєднує в собі ремесло і мистецтво. Неповторний дух пригод і дотик до таємниць минулого несуть у собі вишукані і стрункі обриси старовинних вітрильників.

Вінничани давно знають і люблять творчість вінницьких судномоделістів – у колективі дбайливо зберігають книгу відгуків численних виставок у павільйоні парку культури і відпочинку з 1983 р., що були приурочені до святкових подій. Наразі, кожна зустріч з високою майстерністю, глибокими знаннями, шанобливим ставленням до історії може стати справжнім святом. Експозицію доповнюють репродукції відомих мариністів, живописні роботи вінницького художника Ігоря Майструка та його учнів на теми морської романтики.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .