Збереження бубнівської кераміки на Гайсинщині

Надбанням громади Гайсинського району Вінницької області є бубнівська кераміка  сіл Бубнівка і Новоселівка. Цей унікальний вид мистецтва існує і безперервно функціонує  у соціокультурному середовищі подільського краю. Бубнівська кераміка характеризується різноманіттям виробів гончарів із красою підполив’яного візерунку і дзвінкими переливами барв, дивовижними рослинними орнаментами і жовто-коричневими, білими, блакитними і сірими кольорами. «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки» – занесена до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

З метою збереження бубнівської кераміки на Гайсинщині проводиться відповідна робота. Майстри гончарного мистецтва Гайсинщини – Міщенко Ф.І., Шпак Т.І., Дмитренко Т.І. та інші  систематично використовують в своїй творчості елементи традиційного бубнівського орнаменту, поширюючи бубнівську гончарну традицію в місцях свого  проживання  і творчості. Для зацікавлених осіб постійно проводяться майстер-класи по виготовленню гончарних виробів, показуються елементи бубнівського розпису.  При бубнівській середній школі працює гурток художньої кераміки,  керівник гуртка Яковенко Надія Олексіївна, учитель іноземної мови та літератури, в гуртку займається 12 учнів 5-11 класів, де майстри гончарного мистецтва, зокрема директор музею гончарного мистецтва, Заслужений майстер народної творчості Шпак Т.І., знайомлять дітей з історією розвитку бубнівської кераміки, вивчають основні елементи бубнівського орнаменту.

Неодноразово проводилися майстер-класи на семінарах, пленерах гончарного мистецтва. Наприклад, майстер-класи були проведені на обласному семінарі вчителів трудового навчання, семінарі директорів шкіл Кіровоградщини по обміну досвідом роботи. Бубнівська школа, зокрема керівник гуртка «Співоча глина» взяли участь у спільному проекті з ліцеєм №7 м. Вінниця «Світові культурні надбання України» за сприяння інституту ім. Гете м. Київ, де було представлено бубнівську кераміку.

На 2020-2021 навчальний рік планується продовжити навчання гуртка при Бубнівській середній школі.

З метою популяризації бубнівської кераміки постійно організовуються  виставки гончарних виробів в містах Гайсині, Вінниці, Ладижині, Тростянець та інших. Наприклад, виставка була представлена на Міжнародному фестивалі дерев’яних скульпторів «Ладижинський гай – 2019». Музей гончарного мистецтва, як основний  популяризатор бубнівської кераміки взяв участь у І регіональному конкурсі «Туристичний олімп – 2019», де вийшов переможцем в номінації «Кращий музей». Також бубнівська кераміка представлена в  фільмі  в мережі  Інтернет «Міста і містечка України. м.Гайсин».

Протягом літа 2020 року був проведений капітальний ремонт покрівлі в музеї гончарного мистецтва (музеї-садиби братів Герасеменків) с. Новоселівка. Оновлено розпис на внутрішніх стінах музею та зроблено зовнішній косметичний ремонт.

Моніторинг Бубнівка

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .