Презентуємо онлайн-проєкт #ВОУКіМ75 – Управлінню культури і мистецтв – 75!

#ВОУКіМ75

Друзі, ми продовжуємо онлайн-проєкт #ВОУКіМ75 у якому ми знайомимо Вас з історією управління, а також розкажемо, як розвивалась галузь в цілому на теренах Вінницької області!

 Отже, першим начальником обласного відділу культурно-освітніх установ був М. Вараниця, який очолював культуру Вінниччини протягом 1945-1947 років.

Звітуючи про роботу післявоєнних років, він зазначав, що в цей період основними культурними-освітніми центрами регіону були саме бібліотеки. В бібліотеках здійснювався підбір літератури та проводили консультації. Особливо активну роботу здійснювали Вінницька, Гайсинська, Немирівська, Копайгородська бібліотеки.

Також в цей період активізувалась діяльність клубних закладів області. Основним завданням клубних закладів було широке розгортання роботи гуртків художньої самодіяльності. Крім культурно-освітньої роботи клуби активізували роботу творчих колективів. Створювались духові оркестри, джаз-оркестри. Значна робота велась з відродження народного мистецтва.

При клубах області працювали 873 гуртки художньої самодіяльності, в яких приймали участь 12 тис. 140 осіб. Вінниччина мала колективи, слава про яких йшла по всій Україні. Одним із таких був співочий гурток Шпиківського будинку культури, який завоював друге місце на Республіканській олімпіаді художньої самодіяльності.

Вистраждане за роки війни населення, як ніколи потребувало відновлення культурного життя. Тому Постановою бюро обласного комітету КП(б)У у м.Вінниці створюються обласна державна філармонія та естрада;

Кваліфікованих кадрів гостро бракувало. Рятувало те, що поверталися до Вінниці і відразу вливалися до активного творчого життя філармонії артисти сцени, які під час війни входили до фронтових концертних бригад.

В ці роки відновила свою діяльність і заснована ще на початку 1920-их років хорова капела імені М.Леонтовича. Вона й надалі вимушена бути «мандрівною», тобто подорожувати від села до села по Вінниччині, оскільки концертних майданчиків в обласному центрі було обмаль.

 

✅ЦІКАВИЙ ФАКТ!

У 1946 році у Вінниці відбувся незвичайний концерт електро-джазу (фото під постом). Як виявилося, наш земляк, вінничанин тов. Грінберг сконструював електроскрипку. І вперше демонстрував її в 1938 році. «Винахід тов. Грінберга, – робить висновок газета, – безперечно, має перспективи, особливо при виступах оркестру у парках культури, на площах, де потрібне велике звучання, а також створює нові можливості для музикантів-виконавців, диригентів, композиторів».

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .