Проєкт «Дія. Цифрова освіта» подарував 300 комп’ютерів бібліотекам Вінниччини

Про передачу Міністерством цифрової трансформації України

 в рамках проєкту «Дія. Цифрова освіта»

300 комп’ютерів бібліотекам Вінниччини

17 березня 2021 року на базі Бохоницької сільської  бібліотеки Агрономічної територіальної громади відбувся офіційний захід щодо передачі 300 комп’ютерів  бібліотекам Вінниччини. Гостей привітали Сергій Борзов, Голова Вінницької обласної державної адміністрації; Руслана Коренчук, керівник проекту Дія.Цифрова світа; Вероніка Селега, генеральний директор Директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України; Фазиль Аскеров, голова правління Асоціації розвитку туризму; Маріанна Ковеня, куратор проєктів Благодійного фонду «ФАВОРИТ ФАУНДЕЙШН»; Олександр Мельник, в.о. директора Департаменту гуманітарної політики;  Ольга Дернова, начальник Управління культури та креативних індустрій; Лариса Сеник, директор Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва; Сергій Сітарський, голова Агрономічної територіальної громади.

У сучасному світі для кожної людини важливо володіти навичками роботи у цифровому середовищі. Саме бібліотеки є тими місцями, де кожен громадянин може підвищити свою цифрову грамотність, щоб ефективно та безпечно застосовувати цифрові технології щодня – в роботі, в навчанні, в дозвіллі, для розв’язання побутових питань тощо. Змінюється концепція самої бібліотеки і її позиціонування з храму історії, архіву на місце, де створюються інновації, місце, де можна дізнатись про все найновіше, що відбувається у світі. По-справжньому сучасна бібліотека громади це простір з безбар’єрним доступом, яскравим дизайном та зручними меблями, центр саморозвитку, цікавих зустрічей, корисного проведення часу і звичайно з ІТ-послугами.

Нажаль, 915 публічних бібліотек Вінниччини, з них у сільській місцевості – 816, не відповідають вимогам сьогодення  в плані архітектури, дизайну приміщень та наявності сучасних меблів. Окрім того, з місцевих бюджетів недостатньо коштів виділяється і на оновлення бібліотечного фонду. І в той же час, варто відмітити, що в області комп’ютеризовано понад 50% публічних бібліотек, серед сільських бібліотек  – 39%. А це означає, що бібліотеки громад руйнують свої фізичні кордони і переходять з реального простору у віртуальний. В інтернет-просторі активно представлено веб-сайти, блоги і сторінки у соціальних мережах, які поповнюють бібліотекари області.

Комп’ютеризація сільських бібліотек дає поштовх для розвитку громад та стає початком великих змін для кожної з цих бібліотек.

Бібліотеки області, які вже приєднались до проєкту «Дія. Цифрова освіта», стали навчальними майданчиками комп’ютерної грамотності для жителів своїх громад, особливо для людей «осіннього покоління». А тепер ще 150 сільських бібліотек Вінниччини зможуть стати учасниками цього проєкту, отримавши по 2 комплекти комп’ютерної техніки. Завдяки цьому розширять свої послуги  і принесуть більше користі у своїй громаді, за умови, що місцева влада  забезпечить підключення бібліотек до мережі «Інтернет».

Міністерство цифрової трансформації України активно розвиває проєкт «Дія. Цифрова освіта», одним із завдань якого є сприяння  комп’ютеризації сільських бібліотек України. Всеукраїнська громадська організація Українська бібліотечна асоціація з січня 2020 року є офіційним партнером цього проєкту.

Проєкт є гарним прикладом взаємодії бізнесу, влади, громадянського суспільства і бібліотек. На його реалізацію не витрачаються кошти державного бюджету.

Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами –Благодійним фондом «ФАВОРИТ ФАУНДЕЙШН». Favorit Foundation – корпоративний благодійний фонд міжнародної компанії Favbet, який було засновано у 2020 році. Компанія має чималий досвід реалізації різноманітних благодійних акцій, але ще більше компанія розширює свою соціальну роботу, скеровуючи її на тих, кому найбільше потрібна допомога та підтримка в особистому розвитку. Місія будь-якої програми в перш за все ґрунтується на таких категоріях як «добро», «допомога» та «розвиток». Доброчинність – це в першу чергу відповідальність перед самим собою та готовність змінювати світ навколо себе. Це під силу лише сміливим!

Favorit Foundation підтримує політику держави з цифровізації, скеровуючи матеріальні ресурси у забезпечення шкіл, бібліотек та інших навчально-освітніх закладів необхідною технікою. Політика фонду передбачає підтримку різноманітних освітніх програм для забезпечення високого рівня освіти у різних регіонах України

Близько 6000 бібліотек по всій країні долучилися до національної кампанії з цифрової грамотності «Будь на часі!». У рамках проєкту комп’ютерну техніку вже передано сільським бібліотекам Миколаївщини, Львівщини, Закарпаття та ін. Вінницьке відділення Української бібліотечної асоціації з січня 2020 року – партнер проєкту Міністерства цифрової трансформації України «Дія. Цифрова освіта», що є складовою національного проєкту «Дія», за яким передбачається створення онлайн-сервісів державних послуг задля побудови «Держави у смартфоні».

Бібліотека як суспільне благо надає можливості жителям громад для особистісного розвитку і вирішення життєвих проблем. Незабаром цей актуальний і переконливий аргумент укоріниться у свідомості всіх верств українського суспільства.

Відновлена, модернізована мережа бібліотечних закладів Вінниччини може стати сучасною всеохоплюючою культурно-соціальною інфраструктурою, яка може допомогти усунути цифрову нерівність і в нашому суспільстві, прискорити розвиток демократії та подолання бідності.

 

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .