«Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки». Моніторинг елементу внесеного до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

 

Два сусідніх села на Вінниччині – Бубнівка й Новоселівка Гайсинського району – відомі далеко за межами України як осередки гончарства. Їхню давню спеціалізацію засвідчує й колишня назва Новоселівки – Гончарівка. Села розташовані на протилежних берегах річки Соб, лівої притоки Південного Бугу.

Гончарний промисел існував тут з ХVІІ століття. За наказом графа Станіслава Потоцького, власника  цих земель, з Умані у село було завезено близько 30 гончарів. Першими бубнівськими майстрами були Арехта Гончар і його син Семен. «Батьком» бубнівського гончарного мистецтва вважають Андрія Гончара (1823-1926), який юнаком втік від поміщика в Гайсин і у тамтешнього гончара Сили Жерденівського навчився робити полив’яний розписний посуд. Згодом повернувся у Бубнівку, виготовляв кераміку, розписував вироби лише трьома кольорами: чорним, білим та зеленим.

Цей унікальний вид мистецтва існує і безперервно функціонує  у соціокультурному середовищі подільського краю. Бубнівська кераміка характеризується різноманіттям виробів гончарів із красою підполив’яного візерунку і дзвінкими переливами барв, дивовижними рослинними орнаментами і жовто-коричневими, білими, блакитними і сірими кольорами. «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки» – занесена до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

На підставі рішення Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури України наказом Мінкультури  від 30.05.2018 № 465 Національний перелік елементів НКС України поповнено елементами: «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки» та «Бортництво».

Елемент Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки представлений у сфері традиційного ремесла та оздоблення. Поширений у Гайсинському районі Вінницької області та представлений майстрами села Бубнівка та майстрами-керамістами зазначеної області. Популяризують даний елемент Вінницький ОЦНТ та Вінницький осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Моніторинг Бубнівка

 

 

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .