УВАГА! КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ!

Зображення може містити: текст

Умови можливої ліквідація закладу культури!
🔹 Юридичний механізм ліквідації:
Районні державні адміністрації (РДА) не мають права ліквідовувати районні заклади культури. Вони зобов’язані передати їх територіальній громаді, на території якої вони знаходяться. У свою чергу, відповідні місцеві ради не можуть відмовити прийняти заклади у комунальну власність територіальних громад.
Якщо територіальна громада, якій передаються ці заклади культури, приймає рішення про необхідність ліквідації чи реорганізації – вона має обов’язково звернутися до МКІП. МКІП може винести рішення, щодо ліквідації чи реорганізації заклада культури ВИКЛЮЧНО за зверненням територіальної громади і на основі обгрунтованих підстав. Інший спосіб – незаконний.
🔹 У яких ще випадках МКІП дозволяє ліквідацію?
У випадку обґрунтованої реорганізації: іноді через територіальну близькість закладів культури доцільно реорганізувати заклади культури. За умови надання рівноцінних і доступних послуг мешканцям. Зекономлені на утриманні закладу кошти перенаправити на інші потреби громади. Організаційна трансформація закладів культури в Центри культурних послуг є інструментом оптимізації, і ні в жодному разі не скороченням та не обмеженням доступу жителів до культурних послуг.
🔹 Якщо не МКІП, то хто дозволяє ліквідацію?
Трапляються випадки коли в разі ліквідації закладу культури з’являється додатковий комерційний інтерес. І надмірна зацікавленість у майнових комплексах проявляється у недотриманні законів. Проти чого наше міністерство і виступає та намагається з цим боротися.
🔹 Позиція МКІП:
Для мінімізації ризиків МКІП розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Мінімальних державних соціальних стандартів забезпечення громадян культурними послугами». У ньому визначено базовий набір культурних послуг, критерії та показники виконання цих стандартів, а також вимоги до приміщень і обладнання закладів культури.
❓❗️ Що робити вам:
Якщо ви натрапляєте на інформацію або дізнаєтеся про черговий намір закрити бібліотеку, будинок культури чи навіть мистецьку школу, пишіть нам або робіть публікацію у соціальних мережах і тегайте Олександра Ткаченка або с МКІП.
Будемо разом розбиратися к причинах!
Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .