“Щедрик” – мелодія Вінниччини

24 січня,  за ініціативи управління культури та мистецтв Вінницької ОДА, під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ігоря Івасюка відбулось засідання круглого столу  «Щедрик» М.Леонтовича як бренд та складова маркетингової стратегії Вінницької області». Мова йшла про створення бренду «Щедрик» Миколи Леонтовича. Під час круглого столу також обговорили твір Миколи Леонтовича «Щедрик» та нові туристичні маршрути Вінниччини «Шляхами Леонтовича».

У засіданні взяли участь науковці, дослідники творчості Леонтовича, культурні діячі, представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, мешканці територій, де жив і творив митець, громадськість.

Основні питання, які були винесені на обговорення:

  • «Щедрик» М.Леонтовича як бренд та складова маркетингової стратегії Вінницької області»;
  • Подання на Експертну раду Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини мелодії щедрівки з Вінницької області;
  • Розробка туристичних маршрутів «Шляхами Леонтовича» у Вінницькій області;
  • Проведення мистецьких заходів, присвячених творчості М.Леонтовича;
  • Історична спадщина села Шершні Тиврівського району, як ресурс для розвитку громади.

Начальник управління культури та мистецтв ОДА Ольга Дернова у вітальному слові зазначила: «Всі присутні зацікавлені у всебічній популяризації культурно-мистецької спадщини Леонтовича. Результатом нашої спільної роботи має стати створення культурно-мистецького простору для нових заходів та переформатування вже традиційних, а також проведення конкурсів, музичних фестивалів, мистецьких резиденцій та івентів, а також туристичних маршрутів».

Дизайнер Андрій Янчеко презентував візуалізацію майбутнього логотипу. Даний логотип є початком розробки брендбуку «Щедрика». Саме він стане у майбутньому головним символом подій всеукраїнського та міжнародного масштабу, які пов’язані з іменем видатного земляка. Створення бренду надасть можливість культурної ідентифікації нашої області на рівні держави.  Ольга Дернова  запросила усіх небайдужих долучитись до обговорення та визначення культурного бренду «Щедрик» Леонтовича та надавати свої пропозиції до управління.

До обговорення долучились директор Українського центру культурних досліджень, заслужена артистка України Ірина Френкель; старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу культурної політики Українського Центру культурних досліджень Тіна Пересунько; скрипаль, композитор, доцент, завідувач кафедри шоу-бізнесу Київського національного університету культури і мистецтв Кирило Стеценко, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, депутат Вінницької обласної Ради, голова постійної комісії з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини у Вінницькій обласній Раді Людмила Станіславенко; директор Вінницького обласного центру народної творчості, заслужений працівник культури України Тетяна Цвігун, міський голова Тульчинської міської ради, заслужений працівник культури України Валерій Весняний; професор кафедри музикознавства та інструментальної підготовки Інституту педагогіки, психології і мистецтва Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського Анатолій Завальнюк та працівники управління культури і мистецтв. Заступник начальника управління культури і мистецтв облдержадміністрації Валентина Троян презентувала можливі маршрути для туристів місцями життя та творчості Леонтовича. Завідувач сектором охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв облдержадміністрації Михайло Потупчик презентував карту с. Шершні 1909 року. Головний спеціаліст з питань розвитку креативних індустрій управління культури і мистецтв облдержадміністрації Наталія Сентемон розповіла  про необхідність подання на Експертну раду Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини мелодії щедрівки з Вінницької області.

Твір «Щедрик» повинен бути живим, цей твір має бути зафіксований і продемонстрований, також він повинен мати локальну прив’язку із зафіксованими свідчення, що саме тут, в цій громаді, в цьому селі і в цьому місці, саме ці ноти у виконанні місцевих мешканців були почуті Миколою Леонтовичем.

 

 

 

 

 

 

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .