Інформація про роботу закладів культури області з людьми з обмеженими фізичними можливостями та дітьми-інвалідами.

У закладах культури і мистецтв області одним із пріоритетних напрямків є робота з людьми з обмеженими фізичними можливостями, дітьми-інвалідами.

В установах галузі працюють студії, любительські об’єднання, гуртки художньої самодіяльності, в яких беруть участь понад 250 учасників з обмеженими фізичними можливостями з  яких 180 діти віком до 18 років.

З метою забезпечення гармонійного, духовного та інтелектуального розвитку  особистості, впродовж останніх років проводяться  дитячі конкурси, фестивалі, які допомагають розкрити більш яскраво творчий талант юних обдарувань. А саме: «Арт-Олімп», «Різдвяна зірка», «Повір у себе», молодіжна бієнале українських традиційних ремесл та інші, у яких беруть участь діти – інваліди та особи з обмеженими можливостями.

В І півріччі 2019 року  в книгозбірнях області проведено низку організаційних та культурно-мистецьких заходів Зокрема, багато років триває співпраця книгозбірні з вихованцями Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з особливими потребами «Обрій» та іншими організаціями, що опікуються інвалідами. Постійні зустрічі, які організовують бібліотечні фахівці для цих категорій відвідувачів, не лише збагачують їх новою інформацією та знаннями, але й сприяють їх соціальній адаптації. Зокрема, на основі двостороннього договору Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва та Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», систематично проводяться заходи з вихованцями даного закладу. У І півріччі 2019 року для них  проведені інформаційна година «Бібліотека подільської родини графів Грохольських» – відділ рідкісних і цінних видань; година цікавих повідомлень «Побачення в бібліотеці «Я+Ти» (до Дня Святого Валентина) – відділ документів із гуманітарних, технічних та природничих наук; пізнавальна година «Брати наші менші» – відділ аграрних наук і виробництва;  «Величне свято Великодня» інформаційна година, відділ попереднього замовлення, МБА та видачі літератури; «Європейські цікавинки» мультимедійна подорож, відділ документів іноземними мовами; «Оселі муз» – відеомандрівка найвідомішими музеями України та світу до Міжнародного дня музеїв, відділ мистецтв,  «Історія європейського костюму та національного вбрання українців» тематична година, відділ рідкісних і цінних видань, у секторі правової інформації відбувся тренінг «Спілкування і конфлікти» організований Вінницькою обласною організацією інвалідів «А-ВЕСТА» в рамках проекту “Let’ssolidarize!”, що адмініструється ГО «Центр «Жіночі перспективи» за фінансової підтримки OpenSocietyInstitute. Тренінг провела Тамара Бунтова, в якому взяли участь ветерани АТО, дружини, мами і волонтерки, які вивчали складну тему спілкування.

На офіційному сайті Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва розміщений блог «INVA-гурт», який наповнюється корисними інформаційними матеріалами, які цікаві для людей з особливими потребами та громадських організацій, що опікуються людьми з інвалідністю. Даний блог веде інвалід І групи, бібліотекар І категорії відділу попереднього замовлення, МБА та видачі літератури О. Ю. Введенська.

Для надання безперешкодного доступу користувачам – візочникам до відділу документів іноземними мовами та Інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» за підтримки Посольства США в Україні у філії бібліотеки діє ліфтова платформа.

З метою забезпечення прав інвалідів безперешкодно користуватися послугами бібліотеки облаштовано спеціальний підйомник та туалетну кімнату для людей на візках (філія бібліотеки, вул. Соборна, 70).

Вінницькою обласною бібліотекою для дітей ім. І.Я. Франка у Центрі комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Промінь» проведено масовий захід – народознавчий калейдоскоп «Масляна, прощавай, всім розваги подавай!» та казковий лабіринт «Запрошує весна у світ книжковий», в рамках Всеукраїнського Тижня дитячого читання.

Для молоді обласного центру соціально-психологічної реабілітації «Обрій» та вихованців загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів з дошкільним відділенням ВМР впродовж І кварталу поточного року обласна бібліотека для юнацтва провела бібліотечний урок «Сторінками історії України» (з нагоди відзначення 100-річчя Соборності України), годину доброго настрою «Твори добро» (до Дня Святого Миколая), майстер-клас «Святкуємо разом День святого Валентина», майстерню hand-made «Вітальна листівка» (до Дня прав жінок та миру), мультимедійні пізнавальні повідомлення «Світ Мельпомени» із серії «Цікаві дати календаря» (до Міжнародного дня театру).

Вінницький коледж культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича здійснює навчання 6 студентів з інвалідністю, які забезпечуються соціальною стипендією, у сумі 890 грн., за умови відсутності двійок за підсумками семестрового контролю.

Упродовж поточного року 141 особа з інвалідністю відвідала Вінницький обласний художній музей: картинну галерею і науково-дослідний відділ «Музей гончарного мистецтва імені О. Г. Луцишина»; було проведено 9 екскурсійних лекцій: «Голос моєї душі» присвячена творчості визначного українського художника сучасності Івана Марчука, «Потоцькі на Поділлі», «Голос моєї душі», «Діалог на тему «Арт»,  «Грані світосприйняття».

Заклади культури і мистецтв обласного підпорядкування забезпечують повний доступ для маломобільних груп населення відповідно до Державних будівельних норм.

В обласних Вінницькому українському академічному музично-драматичному театрі ім. М.Садовського, філармонії, училищі культури і мистецтв ім.М.Д.Леонтовича, навчально-методичному центрі галузі культури, мистецтв та туризму, краєзнавчому музеї, обласній бібліотеці для дітей ім.І.Я.Франка та для юнацтва, центрі народної творчості, (філіі художнього музею) – музей гончарного мистецтва ім.О.Луцишина, Тульчинському училищі культури, споруджені сходи і пандуси (2 од.) з дотриманням будівельних норм ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». В приміщені облмуздрамтеатру ім. М. Садовського обладнано пандусами як на фасадній частині, так і в приміщенні внутрішнього інтер’єру, облаштовано спеціальний санвузол, автостоянку тощо.

Питання щодо роботи з людьми з обмеженими фізичними можливостями, дітьми-інвалідами знаходиться на постійному контролі управління культури і мистецтв облдержадміністрації.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .