Елемент НКС «Обряд весілля другого дня «Водіння курки» с. Глибочок, Гайсинський район

Обряд весілля-сягає своїм корінням у глибину століть. Одним із таких елементів в с.Глибочок, Тростянецької територіальної громади зберігся обряд весілля другого дня «Водіння курки». Даний обряд  полягав в тому, що Другого дня весілля, весільні від молодої йдуть провідати молоду, яка з вечора пішла ночувати до молодого, або як ще кажуть, несуть снідати. Старша сваха молодої бере зозулясту курку, чіпляє їй на голову та на лапки квіточки з червоного паперу або полотна.   Старости несуть в руках довгі ліщинові прути з прикріпленими до них червоними нитками та червоними паперовими квітками. Весільні від молодої  в руках несуть : в глечику молоко, сир, яйця, заквітчаний червоною стрічкою карафку(графін) з горілкою, ковбасу, цукерки, корзину заквітчану вишитим рушником з випічкою. По дорозі співають.

Приходять  на подвір`я до молодого. Весільні від молодого зустрічають сватів віником, граблями, метуть, загрібають дорогу.

На перед виходять старші свахи. В старшої свахи від молодої в руках зозуляста курка. Свахи ведуть торг за курку

Свахи від молодого чіпляють червоні квіточки до боку свахам від молодої, старші свахи обмінюються вінками, а старша сваха від молодої віддає курку свасі молодого.

Всі стають в коло, а жінка взута в червоні чоботи(мама молодої) пританцьовує в колі роздаючи дари(пироги). Дія супроводжується обрядовою піснею:

Не журся матінко, не журся

В червоні чоботи узуйся,

Топчи вороги під ноги

Заробила твоя дочка пироги.

Ой хоч не житні, пшеничні,

Всьому родові величні.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .