«Писанки Східного Поділля» Вінниччина

 

 

 

 

 

Виокремлена з усього розмаїтого українського писанкового масиву, писанки Східного Поділля є самобутнім і окремішнім мистецьким явищем. Унікальні писанкові взірці окремого етнографічного регіону — Поділля зафіксували збирачі творів українського народного мистецтва, починаючи з кінця ХІХ – ХХ стт. Зразки подільських писанок збережені у різних мистецьких колекціях, як в Україні, так і за її межами.

На Вінниччині у 70-х роках почало інтенсивно відроджуватися писанкарство. Зокрема завдяки Гріх Ріммі Іваннівні та Мудлі Аастасії Йосипівні, які передали знання про написання подільської писанки Філінські Людмилі Леонідівні.

З 2000-го року Вінницький обласний центр народної творчості традиційно на передодні Великодніх свят проводить семінари-практикуми з писанкарства, на яких всі охочі опановують секрети мистецтва творення писанки. Ці семінари стали поштовхом до проведення у багатьох навчальних установах і закладах культури майстер-класів з писанкарства, що сприяло значному зростанню в області кількості носіїв традиції. Завдяки ініціативі писанкарів Вінниччини у 2007 році було започатковане Всеукраїнське свято

«Великодня писанка», яке відбувається у м. Вінниці раз на 3 роки. На це свято приїздять писанкарі з усіх куточків України. В рамках свята відбуваються творчі зустрічі, спілкування, майстер-класи та виставки писанок. Нині «Подільська писанка» вже стала однією з візитівок Вінниччини. Одна з провідних писанкарів Вінниччини Верхова (Юрченко) Марина відшукала та відтворила традиційні писанкові орнаменти на яйці в альбомі « Писанки Поділля».

 

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .