Звіт начальника управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації за підсумками організаційно-творчої та фінансово-господарської діяльності закладів культури і мистецтв у 2017 році та пріоритетні напрями роботи на 2018 рік


Одним з основних чинників розвитку нації є високий рівень її культури.

В контексті сучасних соціально-економічних реалій та перспектив інтеграції в європейський культурний простір Україна постала перед необхідністю системної модернізації культурної галузі.

Діяльність галузі культури Вінницької області зосереджена на відроджені та розвитку культурної та мистецької спадщини, вивільненні творчої ініціативи громадян, розвитку традиційної народної творчості, пожвавленні культурного життя регіону.

З метою забезпечення публічності роботи управління культури і мистецтв облдержадміністрації впродовж 2017 року проведено 135 нарад, семінарів, «круглих столів», спільно з працівниками обласних закладів культури здійснено 82 виступи у засобах масової інформації, надано 5 тис. 300 довідок за результатами обстеження об’єктів культурної спадщини та земель історико-культурного призначення.

Поряд із цим, при управлінні створено консультаційний центр сприяння ОТГ в реформуванні галузі культури, а в листопаді-грудні минулого року з метою налагодження ефективної співпраці працівниками управління та обласних методичних центрів здійснено 30 виїздів до об’єднаних територіальних громад області.

В 2017 році завершився термін дії «Єдиної комплексної програми розвитку галузі культури та духовного відродження у Вінницькій області на 2013-2017 роки». З метою здійснення комплексу заходів зі збереження, розвитку та модернізації існуючої мережі закладів культури, забезпечення їх сучасною матеріально-технічною базою, підвищення якості культурних послуг, розвитку професійного мистецтва та створення умов для творчого розвитку особистості управлінням культури і мистецтв облдержадміністрації розроблено та сесією обласної Ради затверджено «Програму розвитку культури Вінницької області на 2018-2022 роки». Завдання Програми спрямовані на формування відкритої комунікації та мають в своїй основі принципи патріотизму, професіоналізму, максимальної наближеності до громадян, перетворення та промоції культурних надбань нашої області в Україні та світі. Загальний обсяг фінансування Програми становить понад 315 млн. грн, у тому числі, у 2018 році – 70 млн. 715 тис. грн.

На запрошення Міністерства культури України, в рамках програми оглядів культурних політик в Європі в області працювала делегація експертної місії Ради Європи. В програмі візиту обговорено питання перерозподілу повноважень у сфері культури в умовах децентралізації влади, державно-приватне партнерство в управлінні культурною спадщиною та модернізація закладів культури.

Культурно-мистецька інфраструктура Вінницької області є однією із найрозвиненіших в Україні і здатна забезпечувати духовні потреби суспільства, слугувати фундаментом для національної ідентичності у сучасному глобалізованому світі.

Мережа закладів культури області становить 2 тисячі 122 одиниці, що відповідає державним нормативам. Впродовж 2017 року вона зменшилась на 2 заклади: в населених пунктах Мала Тернівка Крижопільського, Ступник Хмільницького, Підлісне Літинського районів, де кількість жителів становить менше 120 чоловік призупинено діяльність закладів культури. Обслуговування жителів здійснюватиметься закладами розташованими в центральних садибах територіальних громад.

Рішенням Тростянецької селищної ради створено Тростянецький міський центр культури та дозвілля.

Слід заначити, що в 2017 році вдалось стабілізувати ситуацію, що склалась навколо закриття закладів культури, в порівняні з 2015-2016 роками, коли кількість ліквідованих закладів становила щороку до 20 одиниць.

Мережа закладів культури і мистецтв обласного підпорядкування складається з 14 установ: 3 бібліотек, 2 музейних закладів до структури яких входять 5 музеїв-філій, історико-культурний заповідник «Буша», 2 академічних театри, обласна філармонія, 3 вищі навчальні заклади, обласний центр народної творчості.

Забезпечуючи створення належних умов для розвитку національної кінематографії та кіномистецтва в області відбулись зміни в мережі закладів культури обласного підпорядкування. Рішенням 21 сесії 7 скликання №104 від 30 червня 2017 року «Про створення комунального закладу «Центр кіномистецтва та культури «Кіно-Поділля» та припинення шляхом ліквідації обласного комунального підприємства «Вінницякіно» створено вищеназваний заклад. Наразі оголошено конкурс на зайняття посади директора КЗ «Центр кіномистецтва та культури «Кіно-Поділля».

Впродовж року відбулись зміни в територіальному розподілі області. Створено 34 територіальних громади в яких знаходиться 230 закладів культури. Новостворені громади володіють значним туристично-рекреаційним, культурно-історичним і природним потенціалом, а розвиток культурної сфери забезпечить підвищення рівня зайнятості населення, зменшення трудової міграції, формування позитивного іміджу громад. З метою забезпечення оптимальних умов співпраці між управління культури і мистецтва та об’єднаними територіальними громадами створено консультаційний центр сприяння ОТГ в реформуванні галузі культури.

У 2017 році діяльність галузі забезпечували 6,8 тис. працівників, з яких 2,5 тис. у сільській місцевості.

Діяльність закладів культури і мистецтв обласного підпорядкування забезпечує 1183 працівника.

В закладах культури об’єднаних територіальних громад працює 254 працівника.

В області забезпечено дотримання досягнутого рівня соціальних гарантій, що передбачені Законом України «Про культуру». Згідно діючого законодавства виплачувались надбавки за особливі умови роботи у розмірі до 50% посадового окладу бібліотечним працівникам та у розмірі до 20 % посадового окладу – педагогічним працівникам мистецьких навчальних закладів, вперше розпочато виплати за вислугу років клубним працівникам (до 50%).

У звітному році забезпечено першим робочим місцем 153 (96%) випускників вищих мистецьких навчальних закладів I-II рівнів акредитації. У Вінницькому училищі культури і мистецтв ім. М.Д.Леонтовича та Тульчинському училищі культури навчається 686 студентів.

Вінницьке училище культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича забезпечує кадрами музичні, театральні та хореографічні колективи Вінниччини та інших регіонів України, Тульчинське училище культури – клубні та бібліотечні заклади районного та сільського рівня.

Протягом 2017 року 69 студентів Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича брали участь у міжнародних, всеукраїнських та регіональних конкурсах. Серед них 9 студентів отримали конкурсні Гран-Прі, 17 стали лауреатами міжнародних та 36 всеукраїнських конкурсів.

Високий рівень освіти в навчальних закладах засвідчує той факт, що 74% випускників продовжують навчання у вищих мистецьких навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації. Викладацький склад постійно бере участь у міжнародних науково-практичних конференціях та мають публікації у наукових збірках і фахових виданнях (12 видань протягом 2017 р.).

В 2017 році підписано угоду про співробітництво Вінницького училища культури і мистецтв з Державною музичною школою ім. Кароля і Антонія Шафранків (м. Рибнік, Польща). Продовжується співробітництво із Келецьким воєводством у Польщі, Державною музичною школою ім. Людомира Ружицького, генеральним консульством республіки Польща у м. Вінниці та Благодійним товариством «Світлиця Польська». В рамках співпраці на початку березня цього року відбудеться концерт з нагоди дня народження Фредеріка Шопена.

Ознайомитись із ЗВІТОМ можна тут:
Звіт начальника управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації за підсумками організаційно-творчої та фінансово-господарської діяльності закладів культури і мистецтв у 2017 році та пріоритетні напрями роботи на 2018 рік.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .