Техніка вишивки «крутяна сорочка» с. Дашківці Вінницького району, Вінницької області

 

 

 

 

 

 

 

 

Одна із  цінностей культури у с. Дашківці є техніка вишивки “крутяна сорочка”.

У техніці вишивки «Крутяна сорочка» використовується тамбурний шов.

Першим етапом для вишивання даного візерунку є перенесення рапорту на кальку або пергамент (прозорий папір). Перенесення малюнку здійснюється методом копіювання за допомогою копірки. На тверду поверхню викладаємо тканину на яку планується перенесення малюнку. Поверх тканини кладемо копірку, на неї кальку з раніше намальованим візерунком та все це фіксуємо шпильками, олівцем або ручкою обводимо по контуру весь малюнок. Рапорт дублюється бажаною кількістю разів.

Техніка вишивки «Крутяна сорочка» вишивається  тамбурним швом у дві нитки. В даному випадку використовувалися бавовняні нитки.

Техніка закріплення нитки виконується петелькою за одну нитку тканини. Цей шов виконується знизу вверх. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, вколюємо її на місці виколу. Повертаємо голку вверх, набираємо на неї дві нитки піткання  (поперечна нитка тканини) між двома паралельними нитками основи і виколюємо її так, щоб вістря голки було добре видно (не менше 1/3 голки). Робоча нитка при цьому повинна постійно лежати справа голки. Обводимо робочу нитку попід вістрям голки справа наліво, притримуючи її великим пальцем лівої руки. Виводимо голку на лицьову сторону, знову вколюємо на місці попереднього виколу (за петлевим стібком, що утворився) і таким же способом накладаємо стібки до кінця лінії шва. Таким чином вишивається по контуру малюнка створюючи завитки.

Орнамент вишивки геометрично-рослиний,  в   основі якого лежить прямі лінії і завитки, що розміщується по обидва боки прямої лінії.

В кольоровій гамі чорний колір є домінуючим- основа орнаментусорочки, до якого додається найчастіше червоний, рідше синій та зелений  кольори. В окремих випадках є присутнім жовтий колір. Дана техніка вишивки використовуються на сорочках.

Даний орнамент є унікальним і не використовується в інших регіонах України.

 

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .