Виставка молодої майстрині витинанки Тетяни Рудик – «В очікуванні дива»

В рамках Дня Міжнародного захисту дітей 29 травня 2018 року о 12-й годині в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка молодої майстрині витинанки з міста Бар – Тетяни Рудик «В очікуванні дива».

На виставці представлено 30 творів, зроблених впродовж кількох років.

Народилася Тетяна Іванівна Рудик 31 травня 1981 року у місті Бар. У 2001 році закінчила Барський гуманітарно-педагогічний коледж відділення образотворчого мистецтва і розпочала педагогічну діяльність в Глинянській ЗОШ, а з 2005 року і до нині працює в Журавлівській ЗОШ І-ІІ ступенів. Бере участь у районних, міських виставках, є активною учасницею міжнародних та всеукраїнських конференцій.

Перші уроки майстерності Тетяна Рудик отримала від мами, яка навчала її жіночим ремеслам. Тетяна гарно вишивала, розписувала писанки, захопилася витинанкою, і цей вид народної творчості став провідним у її доробку.

Найбільш плідний період у житті молодої майстрині розпочався у 2010 році. Саме відтоді сформувався її стиль, спосіб виконання композиції, було визначено основний сюжетний напрям. Майстриня не робить попереднього ескізу, від початку починає вирізати ножицями. Твори Тетяни досить лаконічні, вона використовує два кольори – тла і силуетного зображення. Переважно на білому тлі паперу виникають силуетні зображення чорним чи червоним – це її улюблена барва, яка має особливу енергетику, наповнену силою життя і кохання. Кожна витинанка – втілення мрій родини чи когось з друзів. Тетяна переконана, що вкладаючи свої душевні сили у твори, вона робить її до певної міри магічною. Для неї самої так було з витинанкою «Зцілення», яка надала їй сили подолати недугу.

Основу виставки складають твори в період очікування народження донечки.

Першою витинанкою була «В очікуванні дива», а загалом за дванадцять днів було створено одинадцять витинанок. Цю тему Тетяна продовжує і надалі. Зростає її донечка, з’являються нові сюжети. Крім того, на виставці представлено витинанки, присвячені красі оточуючого світу – квіти, пташки, лебедина вірність. Такий тендітний і прекрасний світ відтворено у витинанці з жіночою дбайливістю і замилуванням, саме ці риси мистецтва Тетяни Рудик роблять виставку переконливою і зворушливою для глядача.

 

 

 

Виставка працюватиме в обласному краєзнавчому музеї до 17 червня 2018 р.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .