Міжнародне літературно-мистецьке Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій»з нагоди відзначення 204-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка

З нагоди відзначення 204-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка 24 травня 2018 року відбулося урочисте відкриття Міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій».

Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій» започатковано у 1981 році. Спершу заходи в рамках Шевченківського свята відбувалися в Києві та на Черкащині, а з 1988 року – з метою популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря, урочистості проводилися щороку в одній із областей України. У 2018 році естафету цієї культурно-мистецької акції Вінницька область прийняла від Луганщини.

 

Урочистий захід проведено за ініціативи Національної спілки письменників України, за підтримки обласної державної адміністрації, обласної Ради та Вінницької міської ради, управління культури і мистецтв облдержадміністрації та обласного центру народної творчості.

У рамках проведення в області Міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій», відбулось відкриття експозиції Світлиць територіальних громад області та мистецької виставки. Також  на площі ім.Т.Г.Шевченка було презентовано літературно-мистецький захід «Поетично-пісенний вінок Великому Кобзареві».

В урочистостях взяли участь голова обласної державної адміністрації – Валерій Коровій, Вінницький міський голова – Сергій Моргунов, заступник голови обласної державної адміністрації – Ігор Івасюк, начальник управління культури і мистецтв облдержадміністрації – Станіслав Городинський, а також керівники структурних підрозділів облдержадміністрації депутати обласної Ради, творча інтелігенція, громадськість міста та області, представники засобів масової інформації.

 

У проведенні заходу взяли участь народний аматорський колектив працівників культури Вінницького району (керівник Ігор Кочурський), народне аматорське тріо бандуристок Хмільницького районного будинку культури (керівник Галина Гринько), народний аматорський фольклорний гурт «Подільські музики» Вінницького районного будинку культури (керівник Павло Пісковий), актори ВОУАМДТ ім. М.К.Садовського Володимир Постніков та Анна Положенко.

На Вінниччину також завітали видатні поети і письменники, літературознавці, кращі колективи та відомі співаки, шанувальники Шевченківського слова.

До вшанування пам’яті Великого Кобзаря долучився лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України, Герой України – Анатолій Несторович Паламаренко. У заході також взяв участь голова Національної спілки письменників України – Михайло Олексійович Сидоржевський.

Біля скульптурної композиції Т. Г.Шевченка жителі та гості міста мали можливість послухати вірші видатних поетів та письменників Петра Перебийноса, Антоніни Листопад присвячених Кобзареві.

На завершення урочистого заходу заслужений артист України, начальник управління культури і мистецтв обласної державної адміністрації Станіслав Городинський звернувся з вітальним словом від керівництва області та із найщирішими словами вдячності до усіх, хто долучився до проведення свята.

Коментування закрито.

Comments are closed.

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 Internftional Licence, якщо не зазначене інше .